4 years ago

Placki z cukinii polecają się na piątkowy obiad

Najlepszy pomocnik w mojej kuchni? Chyba zmywarka :) ale do samego gotowania oczywiście też używam pomocnych narzędzi. A moim zdecydowanie ulubionym jest urządzenie wielofunkcyjne - blender z końcówkami do siekania, tarcia i ugniatania. W zasadzie dzięki niemu nie potrzebuję takich rzeczy jak mikser czy tarka, a jako że nie zajmuje wiele miejsca i zawsze jest pod ręką - używam go praktycznie codziennie, np. do szybkiego przygotowania surówki do obiadu. Rach ciach i gotowe.

Dzisiaj wykorzystałam funkcję tarki, aby przygotować na obiad placki z cukinii.

Do tego podałam sos, na który składały się warzywa i tuńczyk.

image.png

Przepis na placki znowu pochodzi z Kwestii Smaku:
image.png

Wyszły bardzo dobre, do tego stopnia, że następnym razem pokuszę się o podwójną porcję.

image.png

Okazuje się, że taka cukinia waży dokładnie 300g - więc użyłam dokładnie 1.

image.png

image.png

Dostępne końcówki - w przepisie kazali zetrzeć na grubych oczkach, więc wybrałam pierwszą z lewej.
image.png

Potarte w mgnieniu oka :)
image.png

Rozrobione ciasto czeka na cukinię. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała mocno ostrej papryczki chilli - stąd ten kolor. Będzie ostro - i dobrze!
image.png

Sos

W międzyczasie do dużego woka na rozgrzaną oliwę wrzuciłam:

  • cebulę w piórka
  • 2 pomidory
  • mrożoną kukurydzę, fasolkę szparagową i trochę papryki
  • ogórka kiszonego
  • rozdrobnionego tuńczyka z puszki (ojoj, był tylko taki z jalapeño! 😈 🌶 🌶 🌶)
    Całość podduszamy, a na sam koniec dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego.

image.png

Smażymy
image.png

I oto efekt finalny.
image.png

Nawet wybredny @sk1920 przyznał, że bardzo dobre, a chciał mnie dzisiaj namawiać na pizzę na obiad ;)

  • 178Upvotes
  • $7.97Reward
  • 2Comments

Comments

You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.

Reply

No comments