[PL / ENG] Pyszne i miękkie pierniczki świąteczne / Delicious and soft Christmas gingerbread
Chciałam tylko wrzucić link do przepisu, bo przeklejanie cudzej pracy uważam za średnio stosowne, ale te pierniczki wyszły niesamowicie pyszne, i byłoby mi przykro, gdyby blog ilovebake.pl zniknął z sieci razem z tym przepisem, bo zdecydowanie chcę do nich wracać - stąd ta moja kopia tutaj. Polecam jednocześnie zarówno stronę, jak i profil na instagramie, jest pełna naprawdę smacznych wypieków:
I just wanted to post a link to the recipe, because I don't think it's appropriate to copy someone else's work, but these gingerbreads turned out incredibly delicious, and I would be sad if the ilovebake.pl blog disappeared from the Internet along with this recipe - hence my copy here. I also recommend both the website and the Instagram profile, it is full of really tasty baked goods:
https://ilovebake.pl/przepis/miekkie-pierniczki-swiateczne
https://www.instagram.com/ilovebakepl/
Wykonując ten przepis byłam trochę zbulwersowana, po co te komplikacje? Po co tyle naczyń? Chyba przywykłam do przepisów Lidlomixa ;) Na szczęście trochę sobie te procedury uprościłam i finalnie, po ubiciu piany z białek, całość wyrobiłam w Lidlomixie właśnie, na programie do miękkiego ciasta.
When making this recipe, I was a bit appalled, why all these complications? Why so many dishes? I guess I'm used to Lidlomix recipes ;) Fortunately, I simplified the procedures a bit and finally, after beating the egg whites, I kneaded the whole thing in Lidlomix, using the soft dough program.
Dobra, wrzucam przepis:
"Miękkie pierniczki świąteczne, które są puszyste, delikatne i rozpływają się w ustach. Pierniczki jak alpejskie, które można od razu jeść i nie wymagają leżakowania.
Pierniczki można w środku nadziewać powidłami śliwkowymi lub marmoladą.
Wierzch można polukrować, oblać polewą czekoladową lub z dziećmi dekorować pisakami.
Pierniczki można od razu jeść po upieczeniu i nie twardnieją. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
SKŁADNIKI (na 4 blaszki):
- 500 g mąki tortowej
- 250 g płynnego miodu np. wielokwiatowego
- 130 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Miód przelewamy do rondelka, następnie dodajemy kawałki masła, cukier, przyprawę do piernika, cynamon oraz przesiewamy kakao. Na niedużym ogniu mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy składniki, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia mieszaniny.
Do kwaśnej śmietany dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Białka miksujemy razem ze szczypta soli na sztywną piankę.
Do mąki dodajemy ostudzoną miodową mieszaninę, kwaśną śmietanę, żółtka oraz ubite białka i wszystko razem delikatnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki pod przykryciem na minimum 24 godziny.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy placek o grubości ok. 3 – 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wierzch można posmarować białkiem. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 7 – 10 minut w zależności od grubości pierniczków. Wierzch można udekorować pisakami, lukrem lub czekoladą."
źródło: https://ilovebake.pl/przepis/miekkie-pierniczki-swiateczne
Okay, here's the recipe:
"Soft Christmas gingerbread that is fluffy, delicate and melts in your mouth. Alpine-like gingerbread that can be eaten immediately and does not require aging.
Gingerbreads can be stuffed with plum jam or marmalade inside.
The top can be iced, covered with chocolate icing or decorated with markers with the help of the children.
The gingerbread can be eaten immediately after baking and does not harden. Store in a tight container in a cool place.
INGREDIENTS (for 4 trays):
- 500 g of cake flour
- 250 g of liquid honey, e.g. multifloral
- 130 g of butter
- 3/4 cup of sugar
- 1 tablespoon of gingerbread spice
- 1 teaspoon of cinnamon
- 2 tablespoons of cocoa
- 100 g of sour cream 18%, room temperature
- 1 and 1/2 teaspoons of baking soda
- 4 egg yolks (size L) at room temperature
- 2 egg whites (size L) at room temperature
- pinch of salt
PREPARATION:
Sift the flour into a bowl and set aside.
Pour the honey into a pot, then add pieces of butter, sugar, gingerbread spice, cinnamon and sift cocoa. Bring to a boil over low heat, stirring with a whisk. Remove from heat and mix the ingredients until dissolved. Set aside the mixture to cool.
Add baking soda to the sour cream, mix and set aside to swell. Mix the egg whites with a pinch of salt until stiff.
Add the cooled honey mixture, sour cream, yolks and beaten egg whites to the flour and gently mix everything together until a uniform dough is formed. Put them in the fridge covered for at least 24 hours.
Remove the cooled cake and set aside for about 15 minutes. Then, on a board sprinkled with flour, roll out the dough to a thickness of approx. 3 - 5 mm. Cut out using any molds and place on a baking tray lined with baking paper. Before baking, the top can be spread with egg white. Bake at 175ºC for approx. 7 – 10 minutes, depending on the thickness of the gingerbread. The top can be decorated with markers, icing or chocolate.
source: https://ilovebake.pl/przepis/miekkie-pierniczki-swiateczne
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments