[PL / ENG] Frytki z ziemniaków z air-fryer / Potato fries with air-fryer
Ah, co za kuriozalny tytuł :D z czego niby miałyby być te frytki, jak nie z ziemniaków? Chciałam jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie chodzi o mrożone frytki z paczki, które zresztą też bardzo lubimy i chętnie zajadamy, a z frajera wychodzą błyskawicznie i są pyszne. Ale nie zawsze te mrożone w domu są, plus frytki z ziemniaków w przypadku frajera to tak mało roboty, że robimy je chętnie, a oto mój sekretny przepis na to, aby szybko były przygotowane i smaczne.
Ah, what a strange title :D What are these fries supposed to be made of, if not potatoes? However, I would like to make it clear that this is not about frozen fries from a package, which we also like very much and eat eagerly, and they come out quickly and are delicious. But they are not always frozen at home, plus potato fries are so little work in the case of a air-fryer that we make them willingly, and here is my secret recipe for making them quickly and tasty.
Ziemniaki różnią się między sobą między innymi zawartością skrobi, są specjalne rodzaje do sałatek, są ziemniaki do klusek i są specjalne do frytek. Ja na to nie patrzę i kupuję ziemniaki, jakie są, bo wychodzę z założenia, że nie będę w domu trzymać czterech worków kartofli na różne cele i patrzeć, jak mi wypuszczają pędy. Co to, to nie. Na jakiejś grupie frajerowej wyczytałam poradę, że aby zrobić frytki idealne, należy je najpierw na chwilę wrzucić do wrzątku, a potem przepłukać zimną wodą. Ma to na celu jakąś neutralizację tej skrobi, która może uniemożliwiać prawidłowe pieczenie frytek, podobno. Nie wiem, na ile w tym prawdy, ale ja tak robię.
Potatoes differ, among other things, in their starch content, there are special types for salads, there are potatoes for dumplings and there are special ones for fries. I don't bother and I buy potatoes as they are, because I assume that I won't keep four bags of potatoes at home for different purposes and watch them sprout. No way. I read a tip on some group for fryer lovers that to make perfect fries, you first need to put them in boiling water for a while and then rinse them with cold water. This is to somehow neutralize this starch, which may prevent the fries from baking properly, apparently. I don't know how true it is, but that's what I do.
Zaczynam od nalania małej ilości wody do garnka i nastawienia na gaz - zanim się zagotuje, mam pokrojone ziemniaki na frytki. Nie obieram ich rzecz jasna, lenistwo górą, poza tym skórka jest pyszna :) Wrzucam na ten wrzątek, mieszam, żeby każda frytka na chwilę zamoczyła się w gorącej wodzie, zostawiam na dosłownie 3 minutki i przepłukuję zimną wodą.
I start by pouring a small amount of water into the pot and turning it on to the gas - before it boils, I cut the potatoes into fries. Of course, I don't peel them, laziness prevails, and besides, the peel is delicious :) I throw them into boiling water, stir so that each fry is soaked in hot water for a moment, leave for literally 3 minutes and rinse with cold water.
Następnie do odcedzonych ziemniaków wlewam dwie łyżki oleju i posypuję przyprawami - co tam się nawinie, sól, pieprz, papryka w proszku albo kurkuma, czasem gałka muszkatołowa, czasem jakieś zioła, od kiedy je z nami Bombel, rzadko kiedy coś ostrzejszego.
Then I pour two tablespoons of oil into the drained potatoes and sprinkle with spices - whatever I can find, salt, pepper, paprika powder or turmeric, sometimes nutmeg, sometimes some herbs, since Bombel eats with us, rarely anything spicier.
Frytki mieszam w tym oleju i przyprawach i wrzucam do frajera. Program z maksymalną temperaturą, u nas Max Crisp 240 stopni. Po około 10 minutach dobrze je przemieszać. Po około 15 minutach od początku pieczenia wyglądają tak jak powyżej, dodajemy czas potem według naszych preferencji - ja dodaję zwykle 5 minut, więc po 20 minutach łącznego pieczenia mam taki efekt jak poniżej. @sk1920 woli frytki bardzo wypieczone, więc trzyma je trochę dłużej. Ale nie dużo dłużej. A przypominam sobie czasy piekarnika, kiedy po 40 minutach pieczenia (i po 10 minutach wcześniejszego nagrzewania) frytki z ziemniaka były kompletnie niegotowe!
I mix the fries in this oil and spices and throw them into the fryer. Program with maximum temperature, in our case Max Crisp 240 degrees. After about 10 minutes, it is good to shake them. After about 15 minutes from the beginning of baking, they look like above, then we add time according to our preferences - I usually add 5 minutes, so after 20 minutes of total baking I have the result as below. @sk1920 prefers her fries very well done, so she keeps them a little longer. But it is not much longer. And I remember the times of the oven, when after 40 minutes of baking (and after 10 minutes of pre-heating) the potato fries were completely unready!
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments