[PL / ENG] Chleb portugalski z Lidlomixa / Portuguese bread from Lidlomix
Moje skrajne lenistwo uznało, że do sklepu za daleko, i łatwiej upiec chleb samemu, niż przejść te 120 metrów od żłobka do Spara. Serio ;) chciałabym odzyskać już siły do życia, ale przynajmniej dzięki temu miałam okazję przetestować zachwalany i mega prosty przepis na chleb portugalski z Lidlomixa.
My extreme laziness decided that it was too far to the store, and it would be easier to bake bread myself than to walk the 120 meters from the nursery to Spar. Seriously ;) I would like to regain my strength to live, but at least thanks to this I had the opportunity to test the highly praised and extremely simple recipe for Portuguese bread from Lidlomix.
Przepis jest banalnie prosty, chleb składa się z czterech składników! Można go wykonać w dowolny sposób, niekoniecznie w Lidlomixie, nikt tego nie sprawdza :) aczkolwiek Lidluś trochę ułatwia sprawę, bo sam doskonale miesza, a ciasto pięknie w nim wyrasta.
The recipe is very simple, the bread consists of four ingredients! You can make it in any way, not necessarily in Lidlomix, no one checks it :) although Lidluś makes it a bit easier because he mixes it perfectly and the dough rises beautifully in it.
Składniki:
- woda letnia 550g
- mąka chlebowa (typ 750) - 250 g (ja nie miałam specjalnej chlebowej, dałam więc orkiszową)
- mąka pszenna (typ 405) - 470 g (ja dałam typ 450 i tego też nikt nie sprawdza)
- drożdże świeże 15g
- sól 10 g (ja dałam 20, bo lubię słone wypieki).
Ingredients:
- lukewarm water 550g
- bread flour (type 750) - 250 g (I didn't have special bread flour, so I used spelled flour)
- wheat flour (type 405) - 470 g (I used type 450 and no one checks it)
- fresh yeast 15g
- salt 10 g (I used 20 because I like salty baked goods).
Najpierw mieszamy dwa typy mąki z wodą i odstawiamy na 40 minut. Potem dodajemy drożdże i sól i zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z naczyniem żaroodpornym w środku oraz dodatkowym naczyniem na dole z wodą. Wkładamy uformowany chleb do gorącego naczynia żaroodpornego i zamykamy, pieczemy 35 minut. Następnie otwieramy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut.
First, mix the two types of flour with water and set aside for 40 minutes. Then add yeast and salt, knead the dough and leave to rise for an hour and a half. Preheat the oven to 220 degrees with an ovenproof dish inside and an additional dish at the bottom with water. Place the formed bread into a hot oven-proof dish, close it and bake for 35 minutes. Then we open the dish, reduce the temperature to 200 degrees and bake for another 10-15 minutes.
Miękki w środku, z chrupiącą skórką, pyszny i pachnący domowy chlebek mówi dzień dobry :)
Soft inside, with a crispy crust, delicious and fragrant homemade bread says good morning :)
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments