4 years ago

Najlepsze ciasto? Z rabarbarem!

Jakie jest najlepsze ciasto na świecie? No jak dla mnie - z rabarbarem. Uwielbiam to połączenie słodyczy z kwaśnymi owocami. Jak wiadomo, sezon na rabarbar jeszcze długo przed nami, dlatego ja moje przygotowania zaczęłam początkiem zeszłego lata, kiedy to nakupiłam rabarbaru jak głupia, obrałam, przesmażyłam z cukrem i zamroziłam w kilku pojemniczkach. Niestety, właśnie zużyłam ostatnią porcję - tak więc, rabarbarze, wróć!

image.png

Ciasto kruche oraz bezę przygotowałam z tego przepisu CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ:
image.png

Zagniatamy ciasto
image.png

Tu już z ubitą pianą z białek oraz rozmrożonym rabarbarem - wszystkie składniki gotowe do wyłożenia na blaszkę. Z tym, że nie podzieliłam porcji ciasta na równe połowy - zdecydowanie więcej dałam na spód, a na posypkę zostawiłam go malutko - i bardzo dobrze, bo było za miękkie do tarcia i generalnie musiałam je rwać w rękach. Zdecydowanie polecam tą górną część jednak włożyć do zamrażarki, a nie do lodówki.

image.png

image.png
Nakłute widelcem ciasto - warstwa rabarbaru - piana z białek - "posypka" z ciasta na górę

image.png

image.png

image.png

Smakuje wybornie! Polecam

image.png

  • 35Upvotes
  • $1.38Reward
  • 4Comments

Comments

You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.

Reply

No comments