Najlepsze ciasto? Z rabarbarem!
Jakie jest najlepsze ciasto na świecie? No jak dla mnie - z rabarbarem. Uwielbiam to połączenie słodyczy z kwaśnymi owocami. Jak wiadomo, sezon na rabarbar jeszcze długo przed nami, dlatego ja moje przygotowania zaczęłam początkiem zeszłego lata, kiedy to nakupiłam rabarbaru jak głupia, obrałam, przesmażyłam z cukrem i zamroziłam w kilku pojemniczkach. Niestety, właśnie zużyłam ostatnią porcję - tak więc, rabarbarze, wróć!
Ciasto kruche oraz bezę przygotowałam z tego przepisu CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ:
Zagniatamy ciasto
Tu już z ubitą pianą z białek oraz rozmrożonym rabarbarem - wszystkie składniki gotowe do wyłożenia na blaszkę. Z tym, że nie podzieliłam porcji ciasta na równe połowy - zdecydowanie więcej dałam na spód, a na posypkę zostawiłam go malutko - i bardzo dobrze, bo było za miękkie do tarcia i generalnie musiałam je rwać w rękach. Zdecydowanie polecam tą górną część jednak włożyć do zamrażarki, a nie do lodówki.
Nakłute widelcem ciasto - warstwa rabarbaru - piana z białek - "posypka" z ciasta na górę
Smakuje wybornie! Polecam
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments