2 years ago

Maślankowe słoiczki (na bazie przepisu Biedronki)

Testowania przepisów ciąg dalszy. Tym razem, z tej samej książki, przepis na deserek - zimny budyń maślankowy z wiśniami. Ja swoją wersję nazwałabym "maślankowe słoiczki".

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
LICZBA PORCJI 5
STOPIEN TRUDNOŚCI ŚREDNI
Przygotuj rondelek, pucharki, patelnię
SKŁADNIKI
15g żelatyny
1 szklanka śmietany 18%
40 g miodu
3 szklanki maślanki
500 g mrożonych wiśni
blka gałązek świeżego tymianku pieprz (do smaku)
kilka wiśni do deserów
PRZYGOTOWANIE
Zalej wodą żelatynę, pozostaw do napęcznienia.
Podgrzej śmietanę, ale nie zagotowuj jej. Dodaj napęczniałą w wodzie żelatynę i dokładnie ją rozpuść.
Wlej miód, maślankę, mieszaj do połączenia. Powstałą masę wylej do pucharków i wstaw do lodówki do stężenia na mniej więcej 30 minut.
Podsmaż wiśnie na suchej patelni. Gdy puszczą sok, dodaj listki świeżego tymianku i odrobinę pieprzu.
Schłodzony i zastygnięty budyń polej soczystymi wiśniami pachnącymi tymiankiem, udekoruj wiśniami
do deserów.

Ile tej wody? Brakło tej jakże istotnej informacji, ale ja zrobiłam na wyczucie w bardzo małej ilości - mniej niż pół kubka.

Masę budyniową przygotowałam dokładnie jak w przepisie - duży kubek śmietany (330ml) podgrzałam w rondelku, wymieszałam z żelatyną, dodałam zimną maślankę i miód. Duży plus za to, że możemy tu dać miód do zimnej masy i nie podgrzewamy jej - miód zachowuje swoje drogocenne właściwości, więc nie tylko jest pysznie, ale i zdrowo.

Tężało mi to w lodówce dość długo, nie wiem skąd im się wzięło te 30 minut. Ja po około 3 godzinach postanowiłam zabrać się za górną warstwę i to wciąż było takie półpłynne - na szczęście na tyle, że dało się ułożyć czekoladę bez zatapiania jej. A po kolejnej godzinie już był super budyń.

Jak widać, olałam wiśnie. Dałam pół tabliczki gorzkiej czekolady, trochę orzechów włoskich i winogrona. Niezależnie jednak od tego, co położymy na górę, budyń jest pyszny. Bardzo delikatny i lekki, trochę słodki, ale nie za bardzo (oczywiście można dać miodu tyle, ile się ma ochotę). Zdrowo, lekko, smacznie. Takie proste, a jakie fajne. Lubię desery w słoiczkach i taką wersję na pewno będę też chętnie robić.

  • 54Upvotes
  • $2.32Reward
  • 3Comments

Comments

You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.

Reply

No comments