Królewski sernik z jagodami
Wybierałam się ostatnio w odwiedziny, i postanowiłam upiec na tę okazję ciasto. Jako, że odwiedzana osoba cierpi na nietolerancję glutenu, postawiłam na serniczek. Podkusiło mnie jednak, aby dodać czekoladową kruszonkę (bezglutenową! W ruch poszła mąka kukurydziana) i jagody, bo co to za ciasto bez owoców?
Zrobiłam tutaj miszmasz kilku przepisów: tego, tego i tego, jak również tego z tyłu opakowania jagód mrożonych (niestety wyrzuciłam).
Oto co mi wyszło:
Składniki:
Kruszonka
- 150 g mąki kukurydzianej,
- 110 g mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki kakao,
- 180 g zimnego masła,
- 120 g cukru.
Serniczek
- 1 kg twarogu President
- 1 opakowanie budyniu waniliowego opartego na skrobi ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 150 g cukru.
Jagody
- Pół opakowania jagód mrożonych
Wykonanie
Bardzo proste.
Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, kakao, cukier i pokrojone na kawałki masło wrzuciłam do robocika, szybko zmiksowałam, a potem przez chwilę wyrobiłam, aby powstała kruszonka.
Mniej więcej 3/4 kruszonki wyłożyłam na spód tortownicy posmarowanej masłem i podpiekłam przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Użyłam tutaj klasycznego grzania góra-dół, bez termoobiegu. Zawsze się zastanawiam, jaki wariant wybierały osoby tworzące przepisy, bo rzadko kiedy podają te szczegóły, co najmniej jakby piekarniki miały tylko jedną opcję.
Wszystkie składniki masy serowej zmieszałam ze sobą i wyłożyłam na podpieczony spód. Na to wyłożyłam jagody oraz pozostałą część kruszonki.
Całość poszła do pieca na kolejne 50 minut (180 stopni), z czego ok. 30 minut termoobieg góra-dół, a pozostałe 20 minut z wyłączonym termoobiegiem.
Moje uwagi do przepisu - na zaś:
- więcej jagód!
- troszkę mniej kakao ;)
Comments
You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.
No comments