4 years ago

Królewski sernik z jagodami

Wybierałam się ostatnio w odwiedziny, i postanowiłam upiec na tę okazję ciasto. Jako, że odwiedzana osoba cierpi na nietolerancję glutenu, postawiłam na serniczek. Podkusiło mnie jednak, aby dodać czekoladową kruszonkę (bezglutenową! W ruch poszła mąka kukurydziana) i jagody, bo co to za ciasto bez owoców?

image.png

Zrobiłam tutaj miszmasz kilku przepisów: tego, tego i tego, jak również tego z tyłu opakowania jagód mrożonych (niestety wyrzuciłam).

Oto co mi wyszło:

Składniki:

image.png

Kruszonka

  • 150 g mąki kukurydzianej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 180 g zimnego masła,
  • 120 g cukru.

Serniczek

  • 1 kg twarogu President
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego opartego na skrobi ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru.

Jagody

  • Pół opakowania jagód mrożonych

Wykonanie

Bardzo proste.

Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, kakao, cukier i pokrojone na kawałki masło wrzuciłam do robocika, szybko zmiksowałam, a potem przez chwilę wyrobiłam, aby powstała kruszonka.

image.png

Mniej więcej 3/4 kruszonki wyłożyłam na spód tortownicy posmarowanej masłem i podpiekłam przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Użyłam tutaj klasycznego grzania góra-dół, bez termoobiegu. Zawsze się zastanawiam, jaki wariant wybierały osoby tworzące przepisy, bo rzadko kiedy podają te szczegóły, co najmniej jakby piekarniki miały tylko jedną opcję.

image.png

Wszystkie składniki masy serowej zmieszałam ze sobą i wyłożyłam na podpieczony spód. Na to wyłożyłam jagody oraz pozostałą część kruszonki.

image.png

Całość poszła do pieca na kolejne 50 minut (180 stopni), z czego ok. 30 minut termoobieg góra-dół, a pozostałe 20 minut z wyłączonym termoobiegiem.

image.png

Moje uwagi do przepisu - na zaś:

  • więcej jagód!
  • troszkę mniej kakao ;)
  • 147Upvotes
  • $30.63Reward
  • 5Comments

Comments

You can login with your Hive account using secure Hivesigner and interact with this blog. You would be able to comment and vote on this article and other comments.

Reply

No comments